Mitgeres a Barcelona-11- El Raval és un Gat

Aquesta va ser la primera vegada que em vaig fixar en una intervenció artística en una mitgera i em va semblar, simplement, fantàstic. En un barri vell i descuidat on les parets nues d’edificis enderrocats formaven part del paisatge, deixant a la vista el vestigi de qui havia viscut allà, aquella actuació et donava la sensació  que era possible millorar l’entorn amb art i creieu-me, al Raval no sempre semblava possible.

Quan vaig iniciar aquest blog i vaig decidir que un dels temes a cercar eren les mitgeres, l’única que tenia al cap era aquesta, amb els seus gats, però va resultar que estava tapada amb bastides. Ara, un altre cop a la vista, converteix un petit racó anodí en un espai pintoresc i agradable. Indagant qui era l’autor he descobert què s’amaga darrere d’aquest Mur dels Gats i m’ha induït a pensar que, el Raval és un Gat.

Amb motiu de la creació d’un festival literari anomenat “La ciutat de les paraules”,  el dia de Sant Jordi de 1998, es promou declarar Sant Jordi com a dia internacional de les paraules omplint els balcons, façanes i mitgeres del Raval de creacions artístiques amb la participació voluntària d’artistes que recolliren propostes veïnals. Es tractava d’una acció efímera, d’un dia, omplint el Raval de reivindicacions tant en format escrit com dibuixat.

Explica Arnal Ballester, l’autor del Mur dels Gats, que li oferiren, amb total llibertat d’acció, aquesta mitgera en un espai, en aquell moment, abandonat i descuidat. La visió del mur vertical amb les marques de les antigues habitacions  li evocaren un descampat en vertical, I què hi ha als descampats?. Inicialment, no tenia cap idea preconcebuda sobre què dibuixaria. Pujat a la grua, al treure el cap pel terrat, la primera visió que va tenir van ser un munt de gats que l’observaren. Sumat a confessar-se un amant d’aquests animals, ja no hi va haver cap dubte.

El mur quedà i traspassà la seva funció inicial, curiosament ha estat respectat pels grafiters, i s’ha convertit en una icona del barri, donant inclòs nom a la petita plaça que conforma aquest espai.

Arnal explica que per a ell el gat no és un animal de companyia sinó de convivència. Un company de pis amb qui no tens una afinitat molt profunda però amb qui et portes bé. Algú amb qui pots comptar, que sempre és allà. Plàsticament molt representable. Penso en el gat com un animal independent, que va a la seva, movent-se sinuosament a través dels terrats d’un barri que és com ell.

Fonts consultades:

https://oldbcn.com/es/turismo/arte-publico/mural-de-los-gatos

http://elpais.com/diario/2008/05/14/catalunya/1210727262_850215.html

https://eljardinetdelsgats.wordpress.com/2008/11/10/un-paseo-por-el-jardinet-conarnal-ballester/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s